maanantai 11. maaliskuuta 2013

Tasa-arvo

Sitähän Suomi on, tasa-arvoinen maa. Oikein esimerkillinen tasa-arvoisuudessaan. Ensimmäinen valtio, jossa naisella oli mahdollisuus asettua vaaleissa ehdolle.

Maa, jossa naisen euro on 80 senttiä. Isällä ei ole oikeutta samaan vanhempainvapaaseen kuin äidillä. Vain mies ja nainen ovat oikeutettuja adoptoimaan lapsen.

Tasa-arvoinen valtio, jossa avioliittoon vihkiminen on mahdollista, jos olet rakastunut ja haluat virallistaa suhteen. Niin, siis tämä on mahdollista, jos toinen puoliso on nainen ja toinen mies.
"Saavathan ne muutkin rekisteröidä suhteensa!"

Haluaisit ostaa lohta, muttet saa, koska olet ostoksilla väärää sukupuolta olevan ihmisen kanssa - mutta tässä olisi tätä tonnikalaa.

Muutos pelottaa. Ihan vain pelkästään muutos, ei ole niinkään väliä mikä muutos on kyseessä. Oleellista ei välttämättä ole edes se, vaikuttaako mahdollinen muutos sinuun millään tavoin. Mikä sinulta olisi pois, jos oikeus avioliittoon myönnettäisiin myös saman sukupuolten välille? Millä tavoin se loukkaisi sinua, vaikuttaisi arkeesi? Vähentäisikö se jollain tapaa miehen ja naisen välisen avioliiton arvoa ja merkitystä? Millä tavoin? Miten muiden rakkaus voi uhata sinua?


Miksi ihmiset menevät naimisiin? Haluaisin uskoa edelleen, että rakkaudesta. Tarvitseeko siihen muuta syytä, kuin sen että rakastaa? Mistä lähtien on voitu alkaa määrittelemään, että teidän rakkautenne ei ole tarpeeksi merkityksellistä, koska olette liian vanhoja. Hups. Siis piti kirjoittaa samaa sukupuolta. Mutta eiköhän tässä olisi aika jo asettaa ikärajakin avioliittoon? Koska eihän avioliittoon pelkästään rakkaudesta mennä, vaan koska perustetaan perhe ja tehdään lapsia. Niin, no eihän nainen enää tietyssä iässä pysty saamaan lapsia - niin eikös se ikäraja olisi ihan oikeutettu vaihtoehto? Eihän sitä nyt enää silloin ole mitään syytä saada vihintää, voitte mennä ja rekisteröidä suhteenne jos haluatte. Ja hyi kamala miten pelottavaa se on kun vanhat ihmiset ovat yhdessä, koska eiväthän eläkeläiset enää ole edes seksuaalisia - se on vain nuorten ja kauniiden oikeus. Seksi nimittäin. Ja nimenomaan vain miehen ja naisen välillä.


Pystytkö sinä valitsemaan ketä rakastat? Keneen rakastut? Jos nyt vastustat saman sukupuolen avioliittoa, onko mahdollisuus että jossain vaiheessa elämääsi oletkin tilanteessa jolloin olet rakastunut, ja et ole oikeutettu menemään naimisiin aikaisemman kapeakatseisuutesi takia?


Kiehun tämän keskustelun takia. On hienoa, että keskustellaan ja puhutaan hienoja, ylväitä asioita, esitetään järkeviä argument... Niin siis, mitä? Perustellaan avioliitto vain miehen ja naisen väliseksi, jonkun vanhan kirjan tekstillä. Tarkasti lainatuilla lauseilla, samaisessa kirjassahan on paljon muutakin asiaa. Ihmisten kirjoittamassa kirjassa, johon kaikki eivät edes usko.

Niin mustavalkoinen en ole, ettenkö antaisi papeille mahdollisuutta valita itse, vihkivätkö he millaisia aviopareja. Mutta, esitän kyllä silloinkin kysymyksen, että eikö kirkon tehtävä ole hyväksyä kaikki? Mihin vedetään raja - joskus punatukkaiset naiset poltettiin roviolla noitina. Onko papilla oikeus olla vihkimättä punatukkaisia naisia avioliittoon? Arvostan ihmisiä keillä on aatteita, periaatteita, mutta mielestäni jokaisen pitäisi pystyä perustelemaan ne muutenkin, kuin vain vetoamalla vanhentuneisiin vanhoihin kirjoituksiin. Mutta eihän tässä keskustelussa ole pohjimmiltaan kyse kirkkohäistä, vaan ylipäänsä oikeudesta mennä naimisiin. Toin vain tämänkin pointin esille, koska mielestäni siinä on jotain ristiriitaista.




Kuka on oikeutettu määrittämään sen, ketkä saavat mennä naimisiin ja ketkä eivät? Oletko sinä tarpeeksi arvoinen asettumaan muiden yläpuolelle, ja määrämään kuka on oikeutettu virallistamaan rakkautensa? Onko sinulla oikeus määrätä kuka saa rakastaa?


- M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti